Maria Tănase. Cântece populare. 1953-1961 (dublu CD)

Luna aceasta a apărut la Editura Casa Radio excepționalul dublu CD Maria Tănase. Cântece populare. 1953-1961, dedicat centenarului Mariei Tănase. Excepțional pentru că este primul album care redă înregistrările Radio ale Mariei Tănase la o calitate superioară a sunetului, de pe benzile magnetice originale, fără efecte audio inutile aplicate, care riscă să știrbească, până la urmă, specificul acestor piese și al epocii lor. Un alt aspect este acela că fiecare titlu este însoțit de informații pertinente despre înregistrare (data înregistrării, cota la care banda se află în fonotecă, orchestra acompaniatoare și dirijorul acesteia) și despre originea (sau povestea) cântecului pe care înregistrarea îl conține.

Multele piese inedite pe care le aduce acest album sunt Moțule cu țundră neagră, Petite feuille que l’automne dore (Nucă seacă în limba franceză), Hora Unirii, interviul complet și variantele Radio, foarte rar difuzate, ale cântecelor:

  • Astă noapte te-am visat
  • Ca din tulnic
  • Doina din Dolj în două variante: în română (cu orchestră, cea cunoscută publicului larg fiind cu pian, înregistrată la Electrecord în 1956) și în franceză
  • Nucă seacă (Mâine toți recruții pleacă)
  • Se teme Ion că moare
  • Frică mi-e că mor ca mâine
  • Ho-la-ho (Uhăi, bade în franceză)

Restul pieselor a fost editat de-a lungul timpului de casa de discuri Electrecord pe discuri de gramofon, discuri de vinil, casete și CD-uri.

Un merit uriaș la realizarea acestui dublu CD îl are Teodor Isaru (redactor la Radio România și regizor de sunet la Electrecord), care s-a ocupat de digitizarea (chiar cu mult timp în urmă, aș sublinia) a acestor înregistrări și păstrării și valorificării detaliilor despre acestea, despre care am vorbit mai devreme. Consultat de către acesta, am contribuit prin a furniza informații despre cântece și păreri în privința selecției pieselor.

Recomand cu căldură pasionaților acest album-document! Este disponibil aici.

Acest articol a fost publicat în Maria Tănase și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Maria Tănase. Cântece populare. 1953-1961 (dublu CD)

  1. Pingback: Maria Tănase: înregistrări istorice | Webcultura

  2. Veverita32 zice:

    da, este un cantec frumos ca si majoritatea

Părerea dvs.